De slider is niet ingesteld bij de opties. Stel deze nu in

Zo selecteer je juist nu de beste mensen

selectie assessment

Veel organisaties – ook publieke – moeten bezuinigen door de coronacrisis. Het is dus belangrijker dan ooit om kostbare mishires te voorkomen en de beste mensen te vinden. 4 tips voor slimme selectie.

Wist u dat menszaken en bankzaken optimaal samenkomen in een online assessment?

 

  1. Minimaliseer je vooroordelen

Iedereen heeft zo zijn vooroordelen. Zoals de similar-to-me bias: je identificeert je dan met persoonlijke overeenkomsten met de kandidaat, wat resulteert in het selecteren van mensen die op je lijken en van ‘die leuke jongen die zo goed in het team past’.

Je kunt je eigen vooroordelen minimaliseren door je er bewust van te worden en ze vervolgens zo min mogelijk kans te geven tijdens het selectieproces.

  1. Structureer het gesprek

Een sollicitatiegesprek is er puur voor het vergaren van informatie, niet om al een oordeel te vormen. Trek dus geen voorbarige conclusies maar gebruik het hele gesprek om dingen te weten te komen.

Dat doe je door een vaste gespreksstructuur te ontwikkelen. Maak een standaardlijst van vragen die gefocust zijn op werkgerelateerde ervaringen, eerder gedrag, kennis, vaardigheden en capaciteiten. Creëer een beoordelingsschaal voor deze vragen. En gebruik ook telkens dezelfde setting, tijdsspanne en interviewers.

  1. Laat een (online) assessment doen

Het nadeel van deze tijd is dat je sollicitanten niet even de hand kunt drukken om aan te voelen hoe iemand in de wedstrijd zit.

Met een online assessment weet je snel wat het menselijk kapitaal is van die ene sympathieke kandidaat. En of hij of zij een goede investering is. Ook ná de aanstelling vergroot een assessment het personele rendement, want het geeft inzicht in ontwikkelpunten.

“Interessant perspectief. Goed om vooraf te investeren in aanvulling van kwaliteiten binnen een bestaand team, en tijdens het inwerken al aandacht te kunnen hebben voor ontwikkelpunten.”
Eelco van Dam, Gemeente Capelle aan den IJssel

  1. Hold your horses

Het kan verleidelijk zijn om iemand snel in een hokje te stoppen, maar hold your horses. Ga voorafgaand aan het gesprek bij jezelf na welke onderbuikgevoelens je hebt. Door welke persoonlijke bril zie jij de wereld? Wees je ervan bewust dat dit het gesprek kan beïnvloeden.

Wat helpt in het gesprek zelf is theoretische vragen vermijden, zoals ‘hoe zou je omgaan met diversiteit in een team?’ Een betere vraag is bijvoorbeeld: ‘Beschrijf een gebeurtenis waarbij je de voordelen van diversiteit liet zien aan je leidinggevende’.

“Je moet ‘je eigen blik’ tijdens het werven en selecteren uit blijven dagen. Een online assesment biedt hiervoor een neutraal platform. Daarnaast zijn er simpele aanpassingen in een werving- en selectieprocedure te bedenken. Iedereen heeft bijvoorbeeld mensen in de organisatie die op een positieve wijze ‘anders denken’. Durf juíst deze mensen eens een stoel aan te bieden in je advies- en selectiecommissie.”
Sonja Molenaar, HLTSamen

Slimme selectie doet u met een online assessment. Hierin komen menszaken en bankzaken optimaal samen, zonder dat er iemand hoeft te reizen. Met meerdere contact- en meetmomenten en alle persoonlijke aandacht die u van ons gewend bent.

Nieuwsgierig naar wat er mogelijk is?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Verder lezen

Vijf tips om toptalent te selecteren

Help, mijn recruiter is een narcist!

Mis dat toptalent niet!

 

Terug naar overzicht


© 2016 Lagerweij. Alle rechten voorbehouden. NIP-geregistreerd | Disclaimer | Privacy statement | Algemene voorwaarden | Contact | Ontwerp: koeweidenpostma| Realisatie: Webton