De slider is niet ingesteld bij de opties. Stel deze nu in

De gunfactor krijgen? Papegaaien maar!

Lagerweij-last-van-FOBO

Of het nou gaat om leidinggeven, draagvlak creëren in projecten of samenwerken met collega’s. Het hangt vaak af van je ‘gunfactor’, of je wat voor elkaar krijgt. Met deze simpele tip geef je jouw gunfactor een boost!

Non-verbale communicatie

Een groot deel van wat je communiceert, staat los van de feitelijke boodschap. Veel mensen hebben wel eens gehoord van het onderzoek van Albert Mehrabian (1967) waarin hij stelde dat maar liefst 93%(!) van je communicatie non-verbaal is. Alhoewel dit onderzoek en percentage enigszins uit de context zijn getrokken, blijven onderzoeken aantonen dat veel van je communicatie non-verbaal is. Onder non-verbale communicatie verstaan wij je lichaamstaal, gezichtsmimiek, intonatie en zelfs je stemgeluid. Je hebt het vast wel eens meegemaakt, je vertelt een leuke anekdote en iemand anders reageert met de woorden ‘ooh interessant!’. Of ze het daadwerkelijk interessant vonden, hangt alleen veel meer af van de non-verbale informatie dan de daadwerkelijke woorden. Rollen ze ondertussen met hun ogen en gebruiken ze een monotone en lage toon dan viel het waarschijnlijk niet in de smaak. Beginnen ze echter te glimlachen, gaat de toonhoogte omhoog en leunen ze naar je toe, dan heb je waarschijnlijk een echte crowd-pleaser te pakken!

Papegaaien maar!

En deze non-verbale ques worden ook door je hersenen geregistreerd. Bewust of onbewust heb je door wie er aansluiting heeft met jou en bij wat je vertelt. Dit geeft je een gevoel van verbondenheid. Sterker nog, mensen vinden anderen aardiger als die meer op hunzelf lijken. En dan bedoelen we dat niet alleen op fysiek niveau, hobby’s of persoonlijkheid. Ook subtiele non-verbale gedragingen dragen hieraan bij. Mensen hebben namelijk onbewust de neiging om imitatiegedrag te vertonen bij mensen die ze aardig vinden. Leunt de ander naar voren en moet zij lachen, dan doe jij onbewust hetzelfde!

Wil je dus iets voor elkaar krijgen, als leidinggevende anderen in beweging krijgen of gewoon een soepelere samenwerking realiseren, dan helpt het om jouw gunfactor een boost geven. Wees je bewust van jouw non-verbale communicatie en leer jezelf om meer synchroon te lopen met de mensen om jou heen. Heel relevant in het kader van Personal Branding: wat straal jij uit!

Meer weten? Lees dan hier verder over Personal Branding

Terug naar overzicht


© 2016 Lagerweij. Alle rechten voorbehouden. NIP-geregistreerd | Disclaimer | Privacy statement | Algemene voorwaarden | Contact | Ontwerp: koeweidenpostma| Realisatie: Webton