De slider is niet ingesteld bij de opties. Stel deze nu in

De organisatiepuzzel van Identiteiten

Gepubliceerd op HR Community, 12 december 2018

Leidinggeven in moderne organisaties is als puzzelen. In het tijdperk van zelfsturing, talentmanagement en agility is er steeds meer ruimte voor mensen om zichzelf te zijn. Iedereen wordt gestimuleerd om dicht bij het unieke puzzelstukje te blijven dat zij zijn. Rekening houden met individuele verschillen, maar toch een gezamenlijke organisatie-identiteit creëren. Dat is het belangrijkste thema voor het komende decennium.

Het afgelopen voorjaar was ik in de Verenigde Staten en daar vielen me twee dingen op: op elke straathoek wappert de stars and stripes én mensen zijn ontzettend trots op hun afkomst. Mensen van Ierse afkomst van acht generaties geleden vieren dat nog steeds, en iemand met Mexicaanse ouders – maar geboren in de VS – noemt zich niet Mexican-American maar trots: Chicano. Binnen een krachtige gezamenlijke identiteit is er dus veel plaats voor verscheidenheid.

Veel organisaties zijn zoekende

Dit mechanisme geldt ook voor organisaties. Daarin worden verschillen ook gemakkelijker te managen als er een krachtige organisatie-identiteit is. Een identiteit die een gezamenlijke ambitie heeft, waarden en normen duidelijk maakt en gedrag richting geeft. In veel organisaties zien wij dagelijks de zoektocht naar meer ruimte voor het individu en tegelijkertijd een nieuwe vorm voor wat die individuen dan moet verbinden. De identiteit van alle mensen maakt de identiteit van de organisatie. En de identiteit van de organisatie, afdeling, team of andere eenheid beïnvloedt de identiteit van de mensen. Dat is geen eenmalig project of programma, maar een voortdurende wisselwerking. Verschillende situaties roepen verschillende identiteiten op. Dat geeft de mogelijkheid voor mensen om hier zelf in te sturen én voor organisaties om de juiste cues in te zetten.

De organisatie-identiteit bestaat uit…

… wat ons bindt

Vanuit de sociale psychologie weten we dat bij een groep horen vanaf onze geboorte cruciaal is. Hierbij spelen ook allerlei ingroup-outgroup-effecten een rol, zoals dat we altijd geneigd zijn de eigen groep positiever in te schatten. En die overtuiging groeit als de groep belangrijker voor ons wordt. Als we focussen op wat ons bindt, voelen we ons verbonden met elkaar en met de wereld. Lees verder…

Terug naar overzicht


© 2016 Lagerweij. Alle rechten voorbehouden. NIP-geregistreerd | Disclaimer | Privacy statement | Algemene voorwaarden | Contact | Ontwerp: koeweidenpostma| Realisatie: Webton