De slider is niet ingesteld bij de opties. Stel deze nu in

Ga niet voor ‘die leuke jongen die zo goed in het team past’

selectie assessment

Veel gemeenten moeten fors bezuinigen door de coronacrisis. Het is dus belangrijker dan ooit om kostbare mis-hires te voorkomen. 4 tips om ook op afstand de beste mensen te selecteren.

Werven, selecteren en inwerken is vaak een flinke uitgavenpost. Ook publieke organisaties bekijken HR steeds meer vanuit een economisch perspectief. Het is juist nu extra belangrijk om kritisch te zijn bij de keuze voor nieuwe mensen en mis-hires te voorkomen. Hoe zorg je ervoor dat je niet de verkeerde persoon aanneemt of de goede laat lopen?

1. Minimaliseer je vooroordelen

Iedereen heeft zo zijn vooroordelen, ook wel biases genoemd. Zoals het halo-effect: een kandidaat laat een positieve eigenschap zien en die positieve glans slaat over naar andere aspecten van de achtergrond of kwalificaties van de kandidaat.

Interviewer-identificatie of de similar-to-me bias herken je misschien ook. Je identificeert je dan met persoonlijke overeenkomsten met de kandidaat, wat resulteert in het selecteren van mensen die op je lijken en van ‘die leuke jongen die zo goed in het team past’.

Je kunt je eigen vooroordelen minimaliseren door je bewust van te worden en ze vervolgens zo min mogelijk kans te geven tijdens het selectieproces, of bijvoorbeeld door een online assessment te laten doen.

2. Structureer het gesprek

Een sollicitatiegesprek is er voor het vergaren van informatie, niet om al een oordeel te vormen. Trek dus geen voorbarige conclusies over de kandidaten maar gebruik het hele gesprek om dingen te weten te komen.

Dat doe je door een vaste gespreksstructuur te ontwikkelen, net als Google. Zo kan de selectiecommissie zich een ‘objectieve mening’ vormen over elke kandidaat. Maak in elk geval een standaardlijst van vragen die gefocust zijn op werkgerelateerde ervaringen, eerder gedrag, kennis, vaardigheden en capaciteiten.

Creëer ook een beoordelingsschaal voor deze vragen. Geef elke kandidaat een gelijke kans door de volgorde van vragen zoveel mogelijk aan te houden. En gebruik ook telkens dezelfde setting, tijdsspanne en interviewers.

3. Laat een (online) assessment doen

Het nadeel van deze tijd is dat je sollicitanten niet even de hand kunt drukken om aan te voelen hoe iemand in de wedstrijd zit. Daar staat tegenover dat je geen last hebt van al die vooroordelen die bij menselijk contact een rol spelen.

Met een online assessment weet je snel wat het menselijk kapitaal is van die ene sympathieke kandidaat. En of hij of zij een goede investering is. Ook na de aanstelling vergroot een assessment het personele rendement, want het geeft inzicht in ontwikkelpunten. Bovendien biedt het een second opinion en extra zekerheid.

We gebruiken trouwens bewust economische termen, want menszaken en bankzaken gaan ook nu prima samen!

4. Hold your horses

Het kan verleidelijk zijn om iemand snel in een hokje te stoppen, maar hold your horses. Geef kandidaten niet van tevoren al de kwalificatie ‘veelbelovend’ of ‘twijfelgeval’. Daardoor kan het lastig zijn voor de selectiecommissie om de andere kandidaten een gelijke kans te geven.

Ga voorafgaand aan het gesprek ook even bij jezelf na welke onderbuikgevoelens bij jou overheersen. Door welke persoonlijke bril zie jij de wereld? Wees je ervan bewust dat dit het gesprek kan beïnvloeden.

Wat dan helpt in het gesprek zelf is theoretische vragen vermijden, zoals ‘hoe zou je omgaan met diversiteit in een team?’ Een betere vraag is bijvoorbeeld: ‘Beschrijf een gebeurtenis waarbij je de voordelen van diversiteit liet zien aan je leidinggevende’.

Met onze online assessments weet je snel  wat er bij die sympathieke kandidaat of nieuwe collega onder de motorkap zit. Zonder dat er iemand hoeft te reizen. Met meerdere contact- en meetmomenten en alle persoonlijke aandacht die je van ons gewend bent.

Nieuwsgierig naar wat er mogelijk is?

 

Verder lezen

Vijf tips om toptalent te selecteren

Help, mijn recruiter is een narcist!

Mis dat toptalent niet!

 

Terug naar overzicht


© 2016 Lagerweij. Alle rechten voorbehouden. NIP-geregistreerd | Disclaimer | Privacy statement | Algemene voorwaarden | Contact | Ontwerp: koeweidenpostma| Realisatie: Webton