De slider is niet ingesteld bij de opties. Stel deze nu in

Heb jij last van FOBO?

Lagerweij-last-van-FOBO
Men groeit in de hedendaagse wereld op met het idee ‘alles te kunnen worden’ en ‘alles te kunnen doen’. Hierdoor komt er een nieuwe boosdoener om de hoek kijken: FOBO. De ‘Fear of better options’, oftewel keuzestress! IJdele stress is dat! Want als je weet wie je bent en wat je kan, zijn er een stuk minder opties!

Keuzestress en de 21e eeuw

De tijd dat jij dokter moest worden omdat je vader dat ook was is voorbij. We zijn dus ten eerste hartstikke bevoordeeld omdat we zelf mogen kiezen wat wij willen doen met ons leven. Ten tweede worden organisaties steeds vaker zo georganiseerd dat er ruimte is om zelf de regie te nemen over jouw werkzaamheden. In het tijdperk van zelfsturing en het werken in rollen in plaats van in functiebeschrijvingen kan je álles doen wat je maar zou willen! In onze loopbaan worden we platgegooid met mogelijkheden en kansen. De deur staat dus open voor een takenpakket dat voor de volle 100% bij jou past. Echter kan het voor anderen juist voelen als een doolhof waarin we door de bomen het bos niet meer zien. Hoe komt dit?

Wat is FOBO?

Het klinkt als een first world problem: zoveel keuzes hebben dat het problematisch wordt. Toch is het een redelijk universeel verschijnsel. Mensen hebben namelijk de neiging om verlamd, gestrest en zelfs ongemotiveerd te raken van téveel keuzemogelijkheden. Bedenk maar eens hoe jij zelf in een restaurant zit waarbij je kunt kiezen tussen 3 hoofdgerechten of tussen 30. En hiervoor is de term FOBO de wereld in geslingerd: de Fear Of Better Options. Bij teveel keuzemogelijkheden treedt er twijfel op en worden mensen bang om verkeerd te kiezen of iets mis te lopen. En ook juist in de hedendaagse werkende wereld, waarbij je álles kunt worden en doen wat je wilt, zijn de effecten hiervan zichtbaar. Want hoe moet je dan in hemelsnaam jouw carrière richting geven?! Het gevolg: mensen durven geen keuze te maken of ze gaan dan maar alles doen.

Denk eens andersom

De gevolgen zijn overspannenheid, ontevredenheid en een diffuus carrière pad. Want je kan immers niet alles tegelijk worden! Probeer dan eens andersom te denken. Niet blindstaren op alle keuzes die de omgeving aanbiedt, maar beginnen bij jezelf. Bedenk wie jij bent en wat jij belangrijk vindt. Breng jouw identiteit in kaart! Ga vervolgens doen wat bij jou past en je zult zien, je zal automatisch de doelen behalen die bij jouw identiteit passen.

Meer weten? Download dan hier gratis onze Whitepaper over Identiteit

Terug naar overzicht


© 2016 Lagerweij. Alle rechten voorbehouden. NIP-geregistreerd | Disclaimer | Privacy statement | Algemene voorwaarden | Contact | Ontwerp: koeweidenpostma| Realisatie: Webton