De slider is niet ingesteld bij de opties. Stel deze nu in

Help, mijn recruiter is een narcist!

De recruiter kijkt de kandidaat diep aan en denkt: ‘die past hier wel tussen’. Het equivalent van: jij lijkt op ons en dat is goed! Help, is mijn recruiter een narcist?

Het korte antwoord is: nee, je recruiter is geen narcist maar simpelweg een mens. Het is lastig om hem of haar dit kwalijk te nemen, want wij zijn allemaal mensen. Alle mensen worden beïnvloed door een scala aan zogenoemde biases. Dit zijn vuistregels die onze hersens onbewust gebruiken om de continue stroom complexe informatie die de wereld ons geeft ‘behapbaar’ te maken. Je vergelijkt mensen, plaatst ze in hokjes en vult onbekende informatie zo nodig zelf in zodat het beeld kloppend wordt voor je hersenen.

De Similar-to-me bias

Een van die biases is de similar-to-me bias. Mensen voelen zich op hun gemak bij anderen die op zichzelf lijken. Het creëert verbondenheid en versterkt de relatie. Als je tijdens een sollicitatiegesprek merkt dat jullie beiden uit hetzelfde plaatsje in Friesland komen zorgt dit onbewust voor verbondenheid en affiniteit. Biases en discriminatie hoeven dus niet enkel op te gaan voorde grote zaken als afkomst, religie, gender of geaardheid. De kleinste overeenkomsten kunnen onder de oppervlakte al voor voorkeursgedrag zorgen.

Een nieuw bedrijf wordt opgestart. De oprichter omringt zich met mensen met wie hij het goed kan vinden: mensen die op hem of haar lijken. Het bedrijf groeit en die mensen selecteren weer nieuwe collega’s die op hen lijken. Het resultaat: tien jaar later lijkt iedereen binnen de organisatie op elkaar. Als je niet oppast zullen de recruiters keer op keer onbewust een voorkeur hebben voor de mensen die op henzelf en de rest van de organisatie lijken. Hij is niet narcistisch. Hij is ten prooi gevallen aan de similar-to-me bias.

Kijk eens in de spiegel

Dergelijke biases kan je voorkomen door eens goed te reflecteren en in de spiegel te kijken. Wees je bewust van jezelf. Leer jezelf kennen en ontdek voor welke type mensen jij een zwak hebt. Want eerlijk, iedereen heeft voorkeuren. Vervolgens kan je rationeel nagaan door welke aspecten je deze kandidaat zo geweldig vindt. Bezit hij daadwerkelijk de gevraagde competenties? Of kijk je stiekem in de spiegel zonder dit door te hebben?

Gaat het bij u wel goed? Heeft u een andere ervaring? Lees hier meer over onze selectieprogramma’s of neemt contact met ons op.

Terug naar overzicht


© 2016 Lagerweij. Alle rechten voorbehouden. NIP-geregistreerd | Disclaimer | Privacy statement | Algemene voorwaarden | Contact | Ontwerp: koeweidenpostma| Realisatie: Webton