De slider is niet ingesteld bij de opties. Stel deze nu in

Hoe je discriminatie inzet om een team te vormen

Discriminatie betekent letterlijk ‘onderscheid maken’. Natuurlijk roepen wij niet op tot wat we in het dagelijks taalgebruik discriminatie noemen als het op basis van vooroordelen wegzetten van mensen. Sterker nog, wij maken ons al 25 jaar sterk voor het laten bloeien van de rijkdom van de identiteit van alle mensen.

We willen bij een groep horen

Toch kunnen we iets van dat proces gebruiken in onze organisaties. Het is een belangrijk menselijke behoefte om bij een groep te horen. Ook als we willekeurig in een groep worden gezet, hebben we bij de eerste taak al een positief oordeel over onze groepsgenoten. Zelfs als we een half uur later weer in een andere groep worden gezet, dan vinden we die groep weer beter. We zijn nu eenmaal geneigd de doelen van onze groep als waardevol te beschouwen. Ook bepalen we meteen wat de groep beter maakt door de doelen van de groep te vergelijken met andere groepen. Samen aan een doel werken, maakt dat we ons onderdeel van een groep voelen, schreven we al in een eerdere blog.

Genoeg gepraat over racisme, tijd voor actie

Een bekend – en verontrustend – experiment dat dit onderzocht is het klassenexperiment van de Canadese Jane Elliot. Een dag na de dood van Martin Luther King in 1968 besloot deze lerares dat er genoeg gepraat was over racisme. Ze besloot het mensen te laten ervaren. Ze verdeelde haar basisschoolklas in twee groepen: kinderen met blauwe ogen en kinderen met bruine ogen. Ze vertelde haar leerlingen dat de kinderen met blauwe ogen slimmer, netter, aardiger en beter waren dan de kinderen met bruine ogen. Om het verschil te benadrukken kregen de – zogenaamd – ‘mindere’ kinderen met bruine ogen een kraagje om zodat duidelijk was dat zij anders waren. De kinderen met blauwe ogen werden beter behandeld dan de kinderen met bruine ogen. De volgende dag draaide ze de rollen om: de bruinogige waren nu superieur. Wat blijkt: de kinderen die als inferieur worden bestempeld – de ene dag de kinderen met bruine ogen, de andere dag de kinderen met blauwe ogen – worden gepest en hun prestaties gaan zienderogen achteruit. Dit laat zien hoe gemakkelijk je een tweedeling kan maken in de maatschappij op basis van de informatie die je krijgt. Ook de tv-aflevering ‘Het Grote Racisme Experiment’ op NPO3 uit 2013 laat zien dat er een racist schuilt in ons allemaal.

Geef de identiteit van je organisatie vorm

Natuurlijk zijn dit instrumenten die vragen om een hoog ethisch besef van de leider. Ingezet voor het goede geef je de identiteit van je eigen organisatie vorm en versterk je je mensen door identificatie met je doelen. Onderscheid maken is een natuurlijk reactie die je kunt gebruiken. Onderzoek de overlap door jezelf en je team de juiste vragen te stellen: wat bindt en onderscheidt ons? Wat hebben we op individueel en groepsbasis nodig? Wat is onze ambitie? Wat zou onze groepsidentiteit moeten zijn?

Meer weten over de identiteit van uw mensen of uw organisatie? Lees verder in onze whitepaper over ‘Identiteit’.

Terug naar overzicht


© 2016 Lagerweij. Alle rechten voorbehouden. NIP-geregistreerd | Disclaimer | Privacy statement | Algemene voorwaarden | Contact | Ontwerp: koeweidenpostma| Realisatie: Webton