De slider is niet ingesteld bij de opties. Stel deze nu in

Ik luister lekker toch niet

Ik luister lekker toch nietEen van de grootste kunsten binnen organisaties is ervoor zorgen dat alle neuzen dezelfde richting op komen te staan. Het creëren van een gezamenlijke identiteit. Of soms zelfs zo simpel als consensus verkrijgen over de aanpak van een klein probleem. Je moet dan mensen met tal van achtergronden, meningen en belangen samen zien te krijgen. En je raadt het al, dit is een uitdaging.

Hoe ook jouw mening polariseert

Iedereen heeft wel een mening. Soms is die extreem, soms wat meer gematigd. Wat interessant is, is wat er gebeurt als je met jouw bescheiden mening in een groep komt. Want de oordeelsvorming in groepen is extremer dan die in losse individuen. Stel, jouw organisatie wil een omslag of reorganisatie maken en jij staat hier mild positief tegenover. Als je in een discussie geconfronteerd wordt met andere meningen bestaat zomaar de kans dat jij een uur later jezelf verhit hoort roepen ‘deze reorganisatie is het beste idee dat ik het afgelopen jaar heb gehoord!’. Geconfronteerd met andere meningen, polariseert jouw eigen mening ook! Voor je het weet krijg je twee kampen en komt de gehele discussie, of sterker nog de gehele organisatie, in een beladen lock-down. Hoe voorkom je dit?

Brainstormen maar

De kans hierop wordt verkleind door te brainstormen met een open vizier. Hierbij gaat het niet om de kwaliteit (wat is de beste mening) maar om de kwantiteit van de argumenten. Probeer los van het oordeel wat goed of fout is zoveel mogelijk argumenten uit zoveel mogelijk invalshoeken naar voren te brengen. Pas als alle informatie boven water is kan over worden gegaan op de oordeelsvorming. Op deze manier voorkom je dat mensen zich blindstaren op hun eigen mening, maar actief na gaan denken over de mening van anderen. En je zult zien: men staat veel meer open-minded ten aanzien van andersdenkenden! De basis voor consensus is gelegd.

Wil je weten wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen? Neem dan contact op met één van onze collega’s op 0348 48 49 50

Terug naar overzicht


© 2016 Lagerweij. Alle rechten voorbehouden. NIP-geregistreerd | Disclaimer | Privacy statement | Algemene voorwaarden | Contact | Ontwerp: koeweidenpostma| Realisatie: Webton