De slider is niet ingesteld bij de opties. Stel deze nu in

Je selectieproces als een algoritme

Je selectieproces als een algoritmeHet belang van concrete beslisregels kwam afgelopen maand ook duidelijk naar voren tijdens de Ronde Tafel Sessie over Divers Selecteren. Dr. Janneke Oostrom nam ons met zo’n 25 experts uit ons netwerk mee in een experiment waar we ieder 10 profielen beoordeelden. op basis van achtergrondinformatie motivatie en twee testscores. Wat bleek? Degenen die zich concentreerden op de testscores en daar heldere beslisregels aan verbonden, wisten het beste te voorspellen of de kandidaten het in werkelijkheid goed deden. Het lastige is namelijk dat we als mensen zo moeilijk kunnen bepalen wat belangrijk is en wat niet. We kunnen niet neutraal naar een foto kijken bijvoorbeeld.

Automatische of menselijke selectie?

Dit weten we eigenlijk al zo’n eeuw uit de vele onderzoeken die ernaar gedaan zijn. Een voorbeeld is het onderzoek van Kuncel en collega’s (2013) dat laat zien dat de accuratesse en voorspellende waarde van een selectieprocedure drastisch verbeterd als gebruik wordt gemaakt van automatische beoordelingen. Met automatische beoordeling wordt het combineren van testscores en uitkomsten op basis van bijvoorbeeld een algoritme bedoelt. Deze hanteren duidelijke besliscriteria die vooraf opgesteld worden. In het voorspellen van werksucces met deze methode nam de predictieve validiteit met maar liefst 50% toe! Toch blijven werkgevers stug vasthouden aan menselijke interpretatie in het selectieproces. Er wordt er vaak op vertrouwd dat men intuïtief wel het kaf van het koren kan scheiden. Maar dan zijn wel concrete beslisregels nodig.

De schaduwzijde van volledig automatische selectie

Deze beslisregels vormen de basis van automatische selectie op basis van algoritmes. Echter is volledige automatische selectie ook nog toekomstmuziek. Dit bleek wel bij Amazon. Sinds 2013 werkten zij aan een zelflerend Artificial Intelligence algoritme die de beste kandidaten zou weten te selecteren. Alleen bleek dit algoritme vrouwen niet zo leuk te vinden. Het leek zo mooi: een machine waar je alle informatie van 100 kandidaten in kan gooien en die geeft je de 5 beste kandidaten terug. Hier moeten we nog even op wachten. Ons advies: neem het beste uit beide werelden! Richt je selectieproces in als een algoritme, met duidelijke beslisregels en criteria, en zorg dat je selecteurs zich bewust zijn van hun eigen vooroordelen en zo goed mogelijk getraind zijn in het niet bevooroordeeld gesprekken voeren.

Wil je weten hoe je dit kan inrichten? Lees dan hier over onze workshops omtrent selecteren

Terug naar overzicht


© 2016 Lagerweij. Alle rechten voorbehouden. NIP-geregistreerd | Disclaimer | Privacy statement | Algemene voorwaarden | Contact | Ontwerp: koeweidenpostma| Realisatie: Webton