De slider is niet ingesteld bij de opties. Stel deze nu in

Jezelf zijn bestaat niet

Gepubliceerd op HR Community, 8 januari 2019

Wanneer ben je dan jezelf? Ik worstel er zelf ook wel eens mee. Ben ik mezelf als ik in mijn eentje dit zit te typen? Als ik met mijn team een programma ontwikkel? Als ik een lezing geef of juist als ik vanavond mijn kinderen voorlees uit Otje? Ik zou zeggen dat ik het allemaal ben! Gelukkig word ik daarin ondersteund door het meest recente onderzoek van (sociaal) psychologen. Ze tonen aan dat we niet één identiteit hebben, maar dat verschillende identiteiten binnen ons strijden om voorrang. De ene keer gebruik je je identiteit als manager, de andere keer juist je identiteit als professional. Het is dus mogelijk om te schakelen tussen identiteiten en je effectiviteit in verschillende omstandigheden te vergroten.

Persoonlijke identiteit

Identiteit is een complex construct dat wordt bepaald door je persoonlijke ontwikkeling en de groepen waar je lid van bent. Privé en professioneel. De Amerikaanse psycholoog Erikson ligt aan de basis van veel onderzoek naar identiteitsontwikkeling bij mensen. In zijn theorie is identiteitsontwikkeling een doorlopend proces. Van de eerste stappen tot de laatste ademtocht. In elke fase die hij onderscheidt, wordt een deel van onze identiteit gevormd.

Lees verder

Terug naar overzicht


© 2016 Lagerweij. Alle rechten voorbehouden. NIP-geregistreerd | Disclaimer | Privacy statement | Algemene voorwaarden | Contact | Ontwerp: koeweidenpostma| Realisatie: Webton