De slider is niet ingesteld bij de opties. Stel deze nu in

Multitasken bestaat niet

Multitasken bestaat nietJe zou zeggen dat je je wendbaarheid kunt vergroten door te multitasken. Je gedachten zijn op tien plekken tegelijk, en je kunt anticiperen op iedere verandering in de omstandigheden. Onderzoek wijst alleen uit dat multitasken wellicht helemaal niet bestaat. Een urban mythe uit de organisatiewereld!

Boxen en spaghetti

Als je het over multitasken hebt is een bekende metafoor die van de boxen en van de spaghetti. Mannen denken in boxen. Iedere box stelt een taak of situatie voor en er kan maar één box tegelijkertijd open zijn. De hersenen van vrouwen lijken daarentegen meer op spaghettislierten. Iedere taak of situatie is een spaghettisliert, en die lopen kriskras door elkaar en zijn allemaal met elkaar verbonden. Kortom: mannen schijnen minder goed te kunnen multitasken dan vrouwen. We gaan niet dieper in op de (eventuele) waarheid die achter deze metafoor schuilt, maar het geeft wel duidelijk weer wat lange tijd onder multitasken is verstaan. Wat blijkt nu: multitasken bestaat wellicht helemaal niet!

Multitasken bestaat niet

Om de metafoor even in stand te houden, onderzoek wijst uit dat je je niet op meerdere spaghettislierten tegelijkertijd kunt concentreren. Met name de wat complexere taken vereisen gerichte aandacht en concentratie. Het hersengebied dat hier bewust mee bezig is wordt voor een groot deel in beslag genomen door deze taak. Als je zou multitasken, zouden twee taken tegelijkertijd een beroep op hetzelfde hersengebied. De aandacht van de ene taak zou ten koste gaan van die van de andere: dit lukt niet.

Wat wel kan is schakelen tussen taken: het gemak waarmee je je van de ene taak op de andere richt. In de steeds sneller veranderende wereld moeten werknemers wendbaar blijven, inspelen op veranderende omstandigheden, en dus snel schakelen. We zijn simpelweg niet in staat om tien ballen tegelijk in de lucht te houden. Stop dus met ‘multitasken’ en breng wat meer focus aan in je werk. Maar blijf natuurlijk alert op je omgeving en schakel. Blijf wendbaar.

Meer weten? Lees dan hier meer over onze Agility scan om wendbaarheid in kaart te brengen.

Terug naar overzicht


© 2016 Lagerweij. Alle rechten voorbehouden. NIP-geregistreerd | Disclaimer | Privacy statement | Algemene voorwaarden | Contact | Ontwerp: koeweidenpostma| Realisatie: Webton