De slider is niet ingesteld bij de opties. Stel deze nu in

Pas maar op met wat je denkt!

Pas maar op met wat je denkt!Je hoort het jezelf denken: ‘Zie je, hier was ik al bang voor..’. Als je een bepaalde verwachting hebt van mensen, kan je je onbewust zó opstellen dat dit waarheid wordt. Dat is het zogenoemde Pygmalion effect. Wil je jouw of jullie diverse werkvloer optimaal benutten? Pas dan maar op met wat je denkt!

Het Pygmalion effect

Het Pygmalion effect is het fenomeen waarin onze verwachtingen richting iemand ervoor zorgen dat we onze gedachten, gedrag en gevoelens daarop afstemmen, en dat de verwachtingen daardoor ‘waarheid’ worden. Rosenthal en Jacobsen hebben rond 1960 bewezen dat studenten waarvan de docent verwacht dat ze slimmer zijn, beter zullen presteren. In feite waren zij niet slimmer, maar gaf de docent onbewust meer aandacht aan deze kinderen, waardoor ze beter scoorden.

Dit gebeurt niet alleen op school. Dit gebeurt overal! Ieder mens heeft namelijk bepaalde verwachtingen en/of vooroordelen. Dit kan richting specifieke personen maar ook richting groepen met een gedeelde factor zijn (etniciteit, gender, religie). Het speelt door in de manier hoe jij je opstelt richting die persoon of factor. Waarmee je eigenlijk zelf in gang zet dat je verwachtingen of vooroordelen uitkomen.

Pas op met wat je denkt, het kan zo maar uitkomen!

Voorbeeld. Er is een groot project dat gelanceerd moet worden. Dit vraagt om een stevige projectleider. Het project is Mirjam inhoudelijk op het lijf geschreven. Maar haar leidinggevende denkt dat zij te soft zal zijn. Mirjam krijgt niet de leiding, ze wordt wel in het projectteam opgenomen omwille van haar kennis en ervaring. Tijdens de uitvoering van het project neemt Mirjam echter niet het voortouw, logisch want zij is niet de projectleider. De leidinggevende kan dit vervolgens zien als bevestiging dat zij niet over de gevraagde stevigheid beschikt. ‘Zie je, hier was ik al bang voor’.

Doordat verwachtingen op deze manier ‘bevestigd’ worden, krijgt men de illusie dat de foute overtuiging klopte en wordt dit als bewijs aangedragen. In werkelijkheid is dit niet het geval.

Onze belangrijkste advies om dit te voorkomen? Laat de acties van je collega of team spreken, niet jouw verwachtingen.

Meer weten? Neem dan contact op met één van onze collega’s op 0348 48 49 50

Terug naar overzicht


© 2016 Lagerweij. Alle rechten voorbehouden. NIP-geregistreerd | Disclaimer | Privacy statement | Algemene voorwaarden | Contact | Ontwerp: koeweidenpostma| Realisatie: Webton