De slider is niet ingesteld bij de opties. Stel deze nu in

Toe aan een volgende stap? Zorg dat je opvalt

Met een personal brand val je op

Je bent op zoek naar een nieuwe uitdaging. Maar hoe weet je welke organisaties bij je passen? En hoe val je op tussen al die anderen? Genoeg redenen om deze zomer jouw personal brand helder te krijgen.

A) Je hebt al een baan op het oog, maar je weet niet hoe je zorgt dat men voor jou kiest

We zitten in een crisis, banen liggen helaas minder voor het oprapen. Iedereen weet wat dat betekent: meer gegadigden en dus meer concurrenten op die baan die jij wilt bemachtigen. Dat betekent dat het meer dan ooit belangrijk is om geen algemene brief op te stellen of een algemeen verhaal te houden tijdens je sollicitatiegesprek.

Het vergt originaliteit en absoluut ook authenticiteit

Je wilt er tussenuit springen, aan de persoon aan de andere kant van de tafel laten zien dat deze functie jou op het lijf geschreven is. Of misschien wil je juist bewijzen dat jij degene bent die de organisatie nieuw leven in zal blazen op een manier zoals niemand anders kan. Maar wat is die manier dan? En hoe doe je dat, “eruit springen”?

Met een personal brand heb je een sterk eigen merk te pakken

Jouw merk vertelt niet alleen wie je bent, maar ook wat jouw stijl is. De kleur die je geeft aan wat je doet. Ben je leidinggevende? Denk dan aan de manier waarop je leidinggeeft. Bijvoorbeeld coachend en vanuit het geven van vertrouwen aan je medewerkers.

Combineer dit met wie je zelf bent. Bijvoorbeeld energiek, ondernemend en kritisch, maar ook rechtvaardig en hartelijk. Tot slot kun je ook denken aan wat jou onmisbaar maakt, dat unieke ding dat alleen jij kan, op de manier zoals jij dat doet. In een notendop is dit wat jouw personal brand allemaal bevat en uitdraagt.

En je kunt jezelf beter verkopen

Doordat een personal brand specifiek en helder vertelt wie je bent en wat jouw waarden zijn, kun je jezelf beter verkopen. Dit helpt om in een brief of sollicitatiegesprek duidelijk te maken waarom ze uitgerekend jou moeten hebben voor die baan. En als je jouw personal brand via verschillende kanalen uitdraagt en een sterk merk weet te creëren dat bij anderen bekend is, kun je zelfs worden benaderd voor die ene mooie functie, omdat jouw kwaliteiten-pakket precies is wat ze zoeken.

Dit zegt Annemarie Gils – executive coach bij Lagerweij – erover:

“Om een goede eerste indruk te maken, helpt het absoluut als je cv een eigen signatuur heeft. Een kernachtig persoonlijk profiel en een professionele en representatieve foto zijn daarin om te beginnen heel belangrijk. Als je eenmaal aan tafel zit gaat het erom dat je je niet afhankelijk opstelt. Zie solliciteren als een situatie die draait om wederzijdse belangen. Zij beoordelen jou, maar jij beoordeelt hen ook. Door er zo in te gaan voorkom je nervositeit. Straal zelfvertrouwen uit, maak je niet klein. Wees uiterst concreet over wapenfeiten waar de functie om vraagt, laat zien wie je bent (show don’t tell), maar vertel ook wat jij van hen en het gesprek vindt, dat blijft hangen.”

B) Je wilt een nieuwe uitdaging, maar je hebt geen idee wat of waar

Het kan natuurlijk ook zijn dat je nog geen idee hebt wat je hierna wilt gaan doen. Je weet wel dat waar je nu zit, je niet (meer) op je plek zit. Misschien heb je al wel een globaal idee van de sector waar je in wilt werken, maar je hebt het nog niet helemaal helder. Ook daar kan een personal brand je bij helpen.

Je begint met grondig zelfonderzoek

Als je namelijk aan de slag gaat met het vormen van jouw personal brand, begin je allereerst met een grondig zelfonderzoek. Tijdens dit zelfonderzoek ga je niet alleen ontdekken waar je goed in bent en wie je bent qua persoonlijkheid, maar ook wat je drijfveren zijn en waar je gelukkig van wordt.

Dit proces helpt je om keuzes te maken

Zoals waar je wel voor gaat en ook heel duidelijk waar je niet voor gaat. Hoe beter je in kaart brengt wat jouw unieke combinatie van competenties, persoonlijkheid en drijfveren is, hoe duidelijker welke organisaties bij je passen en welke niet. Dat maakt netwerken en solliciteren een stuk efficiënter en makkelijker.

Dus ben je toe aan de volgende stap in je carrière? Zet het helder krijgen van jouw personal brand deze zomer dan bovenaan je agenda!

Verder lezen

Spring jij eruit? Het effect van personal branding

Personal branding in 5 stappen

Download onze whitepaper Identiteit of ontvang ‘m gratis thuis op de mat

Aan de slag

Training ‘Personal branding’

Training ‘Personal branding voor publieke leiders’

Hoe zie jij de toekomst van mensenwerk?

Laat het ons hier weten.

Terug naar overzicht


© 2016 Lagerweij. Alle rechten voorbehouden. NIP-geregistreerd | Disclaimer | Privacy statement | Algemene voorwaarden | Contact | Ontwerp: koeweidenpostma| Realisatie: Webton