De slider is niet ingesteld bij de opties. Stel deze nu in

Trots als een pauw

 

Zo trots als een pauw, zichzelf op de borst slaan en hoogmoed komt voor de val. Het zijn spreekwoorden met een positieve ondertoon of juist een negatieve. Trots is dan ook een van onze meer omstreden emoties en dát is zonde!

Uit recente theorieën komt namelijk naar voren dat trots een psychologische sociale emotie is en dat het essentieel is in de ontwikkeling van ons mens zijn. Mensen die trots zijn en dit uiten bezitten meer status, zijn betere probleemoplossers en worden gezien als sympathieker dan mensen die minder trotsheid demonstreren. Wel is het belangrijk dat de mate van trots in verhouding staat met de behaalde prestatie. Wanneer dit zo is dan werkt trots versterkend voor je identiteit, het weerspiegelt wie je bent en wat je hebt gedaan.

Trots betekent echter, anders dan bijvoorbeeld liefde of jaloezie, niet voor iedereen hetzelfde. Door de jaren heeft trots ter discussie gestaan op vooral filosofisch en religieus gebied. In de zesde eeuw noemde Paus Gregory trots de “koningin van de zonde” en de “wortel van alle kwaad”. Trots wordt gezien als een zonde – of zelfs een hoofdzonde.

Vanuit de psychologie zeggen wij dus juist: het is goed om trots te zijn! Stop het niet weg, laat zien waar jij trots op bent! Waar ben jij, of mag jij vandaag trots op zijn? Schrijf het op, onthoud het en koop een ijsje. Vier het leven!

Meer lezen?

Williams, L. A., & DeSteno, D. (2009). Pride: Adaptive social emotion or seventh sin?. Psychological Science20(3), 284-288.

Terug naar overzicht


© 2016 Lagerweij. Alle rechten voorbehouden. NIP-geregistreerd | Disclaimer | Privacy statement | Algemene voorwaarden | Contact | Ontwerp: koeweidenpostma| Realisatie: Webton