De slider is niet ingesteld bij de opties. Stel deze nu in

Vijf cultuurverschillen op vakantie

Heel Nederland trekt ook dit jaar weer massaal naar het buitenland in de vakantieperiode. Dat betekent zon, strand en cultuur! Maar ook het aanpassen aan gewoontes en gebruiken waar wij niet gewend aan zijn. Wij Nederlanders zien de wereld door onze eigen Oranje bril, en zetten gedrag van anderen af tegen dit referentiekader. Iedereen feliciteren met iemand anders zijn verjaardag vinden wij doodnormaal, maar boeren en slurpen als het eten gesmaakt heeft is not done! Tijdens de vakantieperiode worden we hier weer mee geconfronteerd. Zet dus eens je eigen bril af en verdiep je in de gebruiken van de volgende vakantiebestemmingen: 

1. Thailand 

De populaire vakantiebestemming Thailand staat vol van de bijzondere gebruiken en gewoontes. Eén daarvan ligt in de menselijke anatomie. Het hoofd wordt beschouwd als het meest heilige lichaamsdeel. Het is uit den boze om het hoofd van monniken aan te raken of over het koppie van een kind te aaien. Je voeten vormen daarentegen het laagste lichaamsdeel en worden als onrein gezien. Je trekt je schoenen uit voordat je iemands huis betreedt en moet vooral dan ook níet met je voeten naar een Boeddhabeeld wijzen! Zo boven, zo beneden.  

2. India 

Voor de tijd van het wc-papier en het bidet gebruikte men de linkerhand als toiletpapier. Gebruik je linkerhand dus zo min mogelijk: dit wordt als niet zo fris en zelfs onbeleefd ervaren. Geef geen hand met je linkerhand en zit vooral niet met je linkerhand aan eten! Dit gaat overigens niet alleen op voor India maar ook voor Sri Lanka en sommige andere delen van het Midden-Oosten en Afrika. 

3. China 

Het wordt als zeer beleefd ervaren om een cadeau mee te brengen voor je Chinese gastheer of vrouw. Denk alleen drie keer na over het cadeau! Er zijn namelijk een aantal cadeaus die meerdere betekenissen kunnen hebben. Zo moet je iemand bijvoorbeeld geen paraplu cadeau doen! Aan het einde van begrafenissen worden vaak paraplu’s uitgedeeld om de overledene mee uit te zwaaien. Zo zijn er nog een aantal morbide cadeaus die je moet vermijden omdat ze in het verkeerde keelgat kunnen schieten: horloges, zakdoeken, schoenen, peren, bloemen en spiegels. 

4. Argentinië 

Nederlanders zijn ontzettend punctueel. Tijd is geld! Als onze afspraak 5 minuten te laat is worden we al onrustig. In meerdere Zuid-Amerikaanse landen zoals Argentinië, maar ook in Spanje, Turkije en India is dit juist andersom. Als je stipt op tijd bent is dit onbeleefd en ziet men je juist als ongeduldig. Ideaal voor op vakantie, lekker je tijd nemen. 

5. Zuid-Korea 

Wie opgegroeid is in een klein dorpje in Nederland kent het wel. Iedereen die je op straat tegenkomt wordt vrolijk aangekeken en een goedemorgen gewenst. Wat geeft dit toch een lekker buurtgevoel. In Zuid-Korea hoef je dit niet te proberen. Ken je iemand niet? Dan moet je ook absoluut geen oogcontact maken! Dit wordt zeker niet gewaardeerd. Gewoon voor je kijken en doorlopen.  

Meer weten? Neem dan contact op met een van onze collega’s op telefoonnummer 0348 48 49 50. 

Terug naar overzicht


© 2016 Lagerweij. Alle rechten voorbehouden. NIP-geregistreerd | Disclaimer | Privacy statement | Algemene voorwaarden | Contact | Ontwerp: koeweidenpostma| Realisatie: Webton