De slider is niet ingesteld bij de opties. Stel deze nu in

Wil je de hoop laten floreren? Organiseer dingen tijdelijk

Je bent creatief, leergierig, intuïtief en ambitieus. Maar misschien ook bang om het anders te doen. Er is een goede manier om dit te doorbreken en de hoop te laten floreren op je werk: organiseer dingen tijdelijk.

Je herkent misschien dat je niet altijd doet wat effectief is, maar wat hoort. Dat komt onder andere door de angst om af te wijken van het collectief. Dit is logisch te verklaren: wie vroeger niet bij de groep hoorde, stierf. Ook al is deze angst nu veel minder functioneel dan vroeger, het zorgt wel voor problemen op de werkvloer. En er speelt nog iets mee.

Westerse angst

Politiek wetenschapper Dominique Moïsi beschrijft in zijn boek ‘De geopolitiek van de emotie’ de emoties die nu het wereldtoneel domineren. “In het Oosten gloort de hoop. In de tijd dat in Nederland in een gemiddelde provinciehoofdstad wordt gedebatteerd over een fly-over, bouwen ze in China 10 miljoenensteden. Los van de vraag of de ethiek overal op orde is, is het de emotie hoop die ervoor zorgt dat er gebouwd en geïnvesteerd wordt.”

De bottom line is dat mensen in het oosten geloven dat morgen beter zal zijn dan vandaag. In de westerse wereld is dat anders, analyseert Moïsi: ‘wij’ zijn vooral bang dat het morgen slechter zal zijn dan vandaag. Daarom zijn we voor van alles en nog wat bang.

Organiseer dingen tijdelijk

Een goede manier om angst te doorbreken, is om dingen tijdelijk te organiseren. Formuleer een concreet einddoel, zodat er geen voedingsbodem is voor onzekerheid over het waarom. Zo begrens je de angst voor het onbekende en werk je samen toe naar een eindpunt. Verruil het eeuwige voor het tijdelijke en laat zo de hoop maximaal floreren in jouw organisatie.

Meer weten? Lees hier over wendbaarheid en de kunst van veranderen.

Terug naar overzicht


© 2016 Lagerweij. Alle rechten voorbehouden. NIP-geregistreerd | Disclaimer | Privacy statement | Algemene voorwaarden | Contact | Ontwerp: koeweidenpostma| Realisatie: Webton