De slider is niet ingesteld bij de opties. Stel deze nu in

Zoek het bij jezelf!

Zoek het bij jezelf!Om onszelf te beschermen tegen kritiek denken we graag positief over onszelf. Je herkent stiekem vast het volgende patroon. Als je collega een fout maakt komt dit omdat hij of zij slordig was. Als jij zelf een fout maakt komt dit door de omstandigheden. Compassie houden met jezelf is belangrijk, toch komt het je agility niet altijd ten goede. Juist kleine momenten van reflectie vergroten je oplossend vermogen en creativiteit!

De fundamentele attributiefout

Mensen hebben de neiging om fouten van anderen toe te wijzen aan persoonlijke factoren. Ze zijn slordig, hebben niet hard genoeg gewerkt of geen lef getoond. Fouten van zichzelf worden veel vaker toegeschreven aan situationele omstandigheden. Ik kreeg de informatie niet op tijd aangeleverd, de bus reed niet of mijn hond heeft het huiswerk opgegeten. Deze foutieve denkwijze wordt de fundamentele attributiefout, of correspondence bias, genoemd. Want in realiteit hebben ten alle tijden zowel de omstandigheden als persoonlijke factoren invloed op het resultaat. Zowel bij jou als je collega.

Self serving bias

Dit gaat vaak nog een stapje verder. Eigen fouten worden verdedigd aan de hand van omstandigheden, successen worden aan persoonlijke inzet toegeschreven. Mensen zijn van nature geneigd een positief zelfbeeld te handhaven. Dat is ook logisch; in een situatie die betrekking heeft op jezelf ben je beter op de hoogte van alle invloeden die meespelen bij jouw succes of falen.

Dit is bij anderen vaak moeilijker te zien. Hierdoor loop je het risico om onterecht kritisch te zijn op je collega die een steek laat vallen. Pas als de rol van de omstandigheden extreem duidelijk en zichtbaar is kan je hier rekening mee houden.

Reflecteer!

Het gevoel van eigenwaarde beschermen gaat soms zo ver dat mensen onbewust de situatie zo aankleden om later als excuus te kunnen gebruiken. Wees hier alert op door te blijven reflecteren op jezelf! Schuif niet te snel iets af op omstandigheden, maar neem zo veel mogelijk verantwoordelijkheid. Want dan kan je van je fouten leren en wendbaar in je werk staan!

Benieuwd naar jouw reflectievermogen? Lees dan hier meer over wendbaarheid in assessments!

Terug naar overzicht


© 2016 Lagerweij. Alle rechten voorbehouden. NIP-geregistreerd | Disclaimer | Privacy statement | Algemene voorwaarden | Contact | Ontwerp: koeweidenpostma| Realisatie: Webton