De slider is niet ingesteld bij de opties. Stel deze nu in

Leiderschap en management development

In het landschap van leiderschapsontwikkeling zijn twee dominante stromingen herkenbaar. De eerste is de retraite-aanpak, gericht op zelfreflectie, introspectie en rust. Managers werden uit hun dagelijkse bezigheden gehaald om eindelijk eens de tijd te nemen echt vooruit te kijken. Een tweede stroming is die van trainingsmodules voor alle in die organisatie werkzame managers, ter bevordering van generiek managementgedrag.

Deze aanpakken sluiten niet meer aan op de praktijk van modern leiderschap. Dat leiderschap gaat over individueel gedrag in relatie tot ambitieuze organisatiedoelen. In andere woorden: zelfinzicht én context, reflectie en actie.

Leiderschap werd voorheen vooral toegedicht aan individuen, los van de context. Iemand had het of niet. Recente wetenschappelijke inzichten van onder meer Haslam tonen aan dat leiderschap veel meer een sociaal construct is. Leiderschap is je niet gegeven, maar wordt je gegeven. Een goede leider is zich dan ook volledig bewust van drie dingen.

  1. Zichzelf zijn eigen kracht en valkuilen.
  2. Zijn verbinding met de omgeving. De waarden en drijfveren van zijn “volgers”, immers, ze kunnen ook besluiten niet meer te volgen.
  3. De strategische veranderdoelen van de organisatie. Deze geven de richting van zijn leiderschap aan.

In alle activiteiten die wij ontplooien voor onze opdrachtgevers, of dat nu MD-programma’s zijn, individuele coaching, strategisch HR advies of assessments, wij zoeken altijd naar de chemie tussen de uniciteit van de leider en de dagelijkse en strategische omgeving van hem.


© 2016 Lagerweij. Alle rechten voorbehouden. NIP-geregistreerd | Disclaimer | Privacy statement | Algemene voorwaarden | Contact | Ontwerp: koeweidenpostma| Realisatie: Webton